sábado, 23 de octubre de 2010

El péndul de Foucault

Un pèndul de Foucault és un pèndul esfèric que pot oscil·lar lliurement en qualsevol plànol vertical i capaç d'oscil·lar durant molt temps (hores). S'utilitza per demostrar la rotació de la Terra. Es diu així en honor del seu inventor, León Foucault. Foucault va posar en moviment un pèndol que pesava 28 quilos i mesurava 67 metres de llarg, i va registrar que el nivell d'oscil·lació del pèndol girava lenta però contínuament en adreça de la marxa del rellotge. La causa d'aquest gir és, segons els físics, la Força de Coriolis, que porta el nom del físic francès G.G. Coriolis, 1792-1843), també cridada acceleració angular. Resulta del moviment de gir del globus terrestre i provoca una desviació de les masses cap a la dreta en l'hemisferi nord i cap a l'esquerra en el sud. A més, els corrents de l'aire i del mar globals estan sotmeses a la influència d'aquesta mateixa força.

DIARI DE CLASSE ||: El experiment

El dia del experiment ens vam anar al laboratori del nostre institut en lloc d'anar a classe.
Anavem a investigar quin factor influia al periode del péndul. Podien influir: el pes de la bola(per això provàrem amb dues boles de diferent pes), la llargària del fil( vam provar amb un fil de 30 cm i amb altre de 60 cm) o l'angle del que es llança el pèndul (vam provar a llançar-lo des d'un angle de 30º respecte a un eix imaginari o amb un agle de 60º). Alfred ens va donar moltes coses per a fer l'experiment: el suport per al pèndul, les dues boles de diferent pes i el laboratori és clar jeje. El fil, un cronómetre i paper i llapis el vam posar el meu equip i jo. Al meu equip erem Josep Antoni, Carles Alcolea i Jo (Carles Yago). Primer vam provar si el pes influia i vam comprovar que no. Després vam fer el mateix amb l'angle que tampoc influia. I finalment quan vam provar si la llargària del fil influia vam comprovar que si. Vam arrivar a la conclusió de que quan més curt és el fil menys tardarà en fer un oscilació i quan més llarga tardarà més.

jueves, 21 de octubre de 2010

DIARI DE CLASSE: El pèndul

El primer de tot vaig a dir les característiques del péndul:
El péndul ha de tindre un fil que cuant més llarg més tardarà en fer uns oscil·lació completa, una esfera penjada a ell, perquè és l'objecte més aerodinàmic i per supost un suport.
El pèndul el va descobrir Galileu Galilei, i va fer proves per a descobrir quin factor influix al seu període.
Ell dudava entre el pes de la bola i la llargària del fil.
Galileu fou astrònom, filòsof, matemàtic i físic italià que va estar relacionat estretament amb la revolució científica. Eminent home del Renaixement, va mostrar interès per gairebé totes les ciències i arts (música, literatura, pintura). Els seus assoliments inclouen la millora del telescopi, gran varietat d'observacions astronòmiques, la primera llei del moviment i un suport determinant pel copernicanisme.
El copernicanisme es la teoria heliocéntrica que sosté que la terra i els altres planetes giren al voltant del Sol.
L'investigació del péndul fou retomada per Christiaan Huygens que va nàixer a Holanda l'any 1629, va ser un matemàtic, astrònom i físic molt important.