domingo, 27 de febrero de 2011

Diari de clase: La densitat, el pes, la massa, el volum. Explicació

El volum és un propietat de tots els materials que consisteix en que un objecte ocupa un espai que no pot ser ocupat per altre. Es mesura en unitats cúbiques o de volum. Esta relacionada amb una propietat que usem més comunment anomenada capacitat. Es defineix la capacitat com l'espai buit d'alguna cosa que és suficient per contenir a una altra o altres coses. Es defineix el volum com l'espai que ocupa un cos. Per tant, entre tots dos termes existeix una equivalència que es basa en la relació entre el litre (unitat de capacitat) i el decímetre cúbic (unitat de volum).
Aquest fet pot verificar-se experimentalment de la següent manera: si es té un recipient amb aigua que arribi fins a la vora, i s'introdueix en ell una galleda sòlida les arestes de la qual mesurin 1 decímetre (1 dm3), es vessarà 1 litre d'aigua. Per tant, pot afirmar-se que:
1 dm3 = 1 litre
Equivalències

1 dm3 = 0,001 m3 = 1.000 cm3




És mesura el volum d'un líquid amb un proveta. Si l'objecte és un sólid però irregular, emplenem una proveta amb aigua i veem el volum que té l'aigua sola. Després fiquem l'objecte i restem el volum que té l'aigua amb el objecte i la de l'aigua sola. Eixa diferencia és el volum de l'objecte.
Si l'objecte és un cos geométric s'usen fórmules matemàtiques.
Es basa en les 3 dimensions:

  • 1ª dimensió: llargària, amplària... Totes són una línia.
  • 2ª dimensió: superfície que ocupa
  • 3ª dimensió: volum

La massa és altra propietat de tots els objectes que indica la quantitat de material que té cada objecte. És una propietat invariable ja que depenent del lloc on estiga, la quantitat de matèria no canvia. Es mesura en kg amb la balança.


El pes és una propietat general dels materials que varia segons el lloc on es trobe ja que cada planeta fa un força diferent a cada objecte cap al seu centre. És a dir que depenen de la força força de gravetat del planeta. La gravetat és la força que un planeta fa sobre un kg de qualsevol material.
Es mesura en Newtons (N) que són 100 gr aprox. És mesura amb el dinamómetre que és un molla graduada que s'estira més o menys segons la gravetat.
























L'empenyment és una força que fa un fluïd (cos sense forma determinada) en contra de la força pes i el tira cap a dalt. Cada fluïd té un diferent. Aquestes són les dues forces a les que es sotmet un objecte submergit en un fluïd. Si l'empenyment és major que el pes, l'objecte ascendix i viceversa. Un exemple és el de que els globus ascendixen encara que pesen. Pujen perquè el pes del globus és menor que l'empenyment que fa el fluïd on es troba submergit.
















La densitat és una propietat identificadora ja que cada objecte té una diferent.
Per obtindre-la cal dividir la massa del objecte entre el seu volum. Això ens indica que calcular la densitat és com calcular quanta massa té una unitat de volum.
S'indica en gr/cc.
Encara que un tros de material siga més gran que un altre fet de la mateixa matèria, els dos tindran la mateixa densitat ja que havent augmentat el volum augmenta la massa i com que aquestes dues característiques són proporcionals, al dividir-les sempre donarà el mateix.
La flotabilitat és una propietat que depén de la densitat doncs si al introduïr un material en un fluïd sura és perquè la densitat de l'objecte és menor que la del fluïd.

No hay comentarios:

Publicar un comentario